NEJPRODÁVANĚJŠÍ
ZBOŽÍ V AKCI
NOVINKY
KONTAKTY
OBJEVTE DOKONALOST, OBJEVTE ZDRAVÍ, OBJEVTE ČAJ MATCHA
Matcha je nápoj, který má více jak 5000 let starou historii.
Objev pití tohoto čaje je datován do roku 2500 před našim letopočtem a rodištěm je čínská prefektura Yunnan. V 7. století se Matcha stává populární po celé Číně a to díky budhistickým mnichům. Budhističní mniši pužívali Matcha už ve starověku. Tito mniši vyráběli přírodní léčiva z různých druhů rostlin do podoby prášku. Protože byl čaj v dobách svého objevení považován za lék, tak začali v podobě přášku vyrábět i Matcha. V roce 1191 přinesl Zen mistr Myóan Eisai revoluční myšlenku pití tohoto čaje do Japonska. Eisai cestova napříč krajinou a všude sázel čaj. V jeho knize "Kissa Yojoki" napsal: "Čaj je nepřekonatelným přírodním léčivem pro tělo i pro mysl. Všude kde začnou lidé pěstovat čaj bude následovat dlouhý život."
Od tohoto momentu se stal čaj Matcah "tajnou medicínou" budhistických mnichů a císařského dvora. V 16. století přinesl jiný Zen mistr novou dimenzi pití čaje. Sen no Rikyů vynalezl čajový obřad. toto vysoce sofistikované pití čaje silně ovlivnilo pohled na japonské čaje v západních zemích. Čaj, který je používán při těchto obřadech je právě čaj Matcha. Díky šíření čajových obřadů se Matcha stal velice oblíbeným i mezi třídou samurajů. 800 let zůstává Matcha tajným a privilegovaným čajem mezi japonskou elitou a až teprve v 21. století zažívá svou revoluci.
CO DĚLÁ ČAJ MATCHA TAK VÝJIMEČNÝM
Matcha je 100% zelený čaj, který je rozemletý na jemný prášek, při jehož výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady ani konzervační látky. Přečtěte si Matcha desatero...
Výroba čaje Matcha
Pouze elitní japonští farmáři znají know-how na výrobu čaje Matcha. Výroba tohoto čaje je bezpochyby jednou s nejnáročnějších metod produkce čajů na světě.
Matcha roste pouze na zastíněných polích. Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní. Speciální stínící technika zabrání až 90% slunečního světla. Rostlina, která je v té chvíli téměř v úplné tmě kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu. To činí listy bohatší na aminokyseliny a typická je pro ně smaragdově zelená barva. Kvalitní Matchu poznáte nejen podle sytě zelené barvy, ale také podle nasládlé a jemné chuti.
Sběr čaje probíhá na začátku května. I v této době jsou listy, které se na Matchu používají trhány výhradně ručně. Ihned po sběru jsou listy přenesené do továrny - Aracha. Zde začíná dlouhá cesta přeměny surových listů na absolutně jemný prášek.
Nejdříve listy projdou horkou parou. Horká pára zabrání fermentaci, udrží listy čerstvé a zajistí, aby veškeré živiny v čaji zůstaly. Poté se listy umístí do obrovské roury, která listy vysouší při teplotě 180°C. Když listy projdou touto fází, tak se jejich hmotnost sníží téměř o polovinu. V této fázi se tento čaj nazývá „Aracha“, což se dá volně přeložit jako surový čaj.
Další fází je selekce čaje Aracha. Listy přicházejí v různé kvalitě a právě proto je potřebná kategorizace. Odborníci posuzují barvu, kvalitu a chuť čaje.
Finální čaj je směsí různých odrůd a ústí do konzistentní kvality po celý rok. Na závěr probíhá proces odstranění stopek, větviček a dalších nechtěných částí tak, aby výsledným produktem byla ta nejjemnější a nejčistší dužina z čajové rostliny. Ta je následně rozkrájená na stejné kusy a vzniká čaj „Tencha“.
Míchání rozdílných tříd čajových listů je jedním z nejdůležitějších procesů pro zajištění prvotřídní kvality čajů. Výroba čajové směsi je nevyhnutelná pro dosažení rozdílných kvalit čaje Matcha. Existuje více jak 10 různých tříd kvality, které se od sebe odlišují jednak v barvě, chuti a vůni. Matchu nejvyšší kvality lze rozpoznat díky uklidňující zelené barvě a vůni, která by měla být jemná a zároveň sladká. Aby byla směs perfektní, tak je zapotřebí posouzení opravdového mistra, který se řídí dle přísných kritérií.
Posledním krokem ve výrobě čaje matcha je mletí, které probíhá v naprosto hygienických prostorách továrny za pomoci žulových mlýnů. Ty čaj Tencha rozemelou na naprosto jemný prášek a tím vzniká Matcha. Velikost jednoho zrníčka je 5-10 mikronů, přičemž jeden mikron je miliontina metru. Je to tak jemné, že se prášek doslova rozpouští v ústech.
Jeden žulový mlýn semele pouze 30-40 gramů čaje za hodinu a i v 21. století pouze tato technika zaručí, že si čaj po čas výroby zachová svou ojedinělou chuť, barvu a aroma.